Powered by Jasper Roberts - Blog

CakeByMary.blogg.se

En blogg om bakning...

Tårtbotten - Lika delar / Tre lika

Publicerad 2015-08-31 23:59:00 i Glutenfritt, Tårta,

Vill du ha en hög och fin tårtbotten?
Då måste du testa detta recept, det blir världens bästa tårtbotten!
Receptet bygger på att man har 3 lika stora glas. Den första fyller man med ägg, den andra med lika mycket socker och den tredje med lika mycket vetemjöl. 
Vill man ha en luftigare botten kan man byta ut 1/3 av mjölet till potatismjöl. 
Vill du ha en chokladbotten så byter du ut 1/3 av mjölet till kakao. Den går även jättebra att göra glutenfri med glutenfritt mjöl, men ta då lite mer mjöl så att det är ca 1/2 cm högre än nivån på de andra glasen. I mjölglaset häller man sedan i bakpulver, 
Tips är att ta fram äggen i god tid så de hinner bli rumsvarma, de vispas bäst då.


Måtten för hur många ägg man ska ha beroende på storlek på bakformen kommer här:

18 cm form - 2 stora ägg, 1 tsk bakpulver
20 cm form - 3 stora ägg, 1 tsk bakpulver
24 cm form - 4-5 stora ägg, 1,5 tsk bakpulver
26 cm - 5-6 stora ägg, 2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg och socker i en bunke och vispa länge, det ska vara riktigt vitt och pösigt. Kan ta ca 5-10 min. Sikta sedan ner mjölglaset i äggblandningen och vänd försiktigt tills allt är blandat. Smöra och bröa en form och sätt gärna en krage av bakplåtspapper runt kanten så inte kakan svämmar över. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i ugnen. 

2 ägg - grädda ca 20 min
3-4 ägg - grädda ca 25-30 min
5-6 - grädda ca 35-40 min

Öppna inte ugnsluckan de första 20 minuterna då botten kan sjunka ihop. Känn med en sticka om botten är klar, stickan ska vara torr. Ta ut och låt svalna i formen.
Tips är att frysa in den då det kan vara lättare och smula mindre när man ska dela botten.






Blåbärskaka med kardemummacrumble

Publicerad 2015-08-23 23:40:00 i Blåbär, Frukt/Bär, Havre, Mjuk kaka,

Eftersom jag köpt på mig en hel del blåbär så fortsätter jag med blåbärstemat! Har i väntan på blåbärssäsongen samlat på mig massa blåbärsrecept som jag velat prova, så här kommer ett av dem! 
 
 
Blåbärskaka
2 dl socker
150 g mjukt smör
1/2 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 1/2 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4 dl färska blåbär
 
Kardemummacrumble
50 g havregryn
50 g socker
50 g mjöl
50 g smör
1 tsk nymalen kardemumma
 
Sätt ugnen på 190 grader.
Vispa socker, smör och vaniljsocker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner i smeten. Häll smeten i bakpappersklädd bakform, ca 24 cm. Strö över blåbär och tryck ner dem lite i smeten. Smula ihop ingredienserna till crumblen med fingertopparna och smula över kakan. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter.
 


 
 

Blåbärspaj

Publicerad 2015-08-20 00:48:00 i Blåbär, Frukt/Bär, Paj,

Det verkar vara ett riktigt blåbärsår i år. Överallt på Facebook och Instagram ser jag bilder på folk som plockat hur mycket blåbär som helst. Alla verkar plocka blåbär...alla utom jag! Till och med min pappa har plockat blåbär, han brukar aldrig plocka blåbär. Mina föräldrar bor i Jönköping och de bor granne med ett skogsområde där. Så i sommar upptäckte han blåbär nära tomtgränsen och har till och med köpt sig en sån där bärplockare! Själv bor jag i Stockholms innerstad och har ingen aning om var man hittar skog här!? Det enda stället som jag kan komma på där man hittar bär är på Hötorget där de har frukt- och grönsaksstånd. Vilket egentligen passar mig bättre då jag har spindelskräck och gärna undviker att gå bland massa snår i skogen. Där finns nog inte bara spindlar utan fästingar också...eller andra små trevliga kryp, uh! Igår var jag inne i min närbutik här i stan och blev överlycklig när jag såg att de sålde små söta burkar med färska svenska blåbär. Kändes nästan som att jag hade plockat dem själv, så då var jag ju tvungen att göra mig en krämig blåbärspaj...mums!


Pajbotten
150 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
2 dl crème fraiche
1 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
300 g färska blåbär

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, mjöl och bakpulver. 
Tryck ut degen i en pajform. 
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Lägg blåbären i pajformen och häll över fyllningen.
Grädda i 20-30 minuter. Låt svalna.


Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

 
mytasteswe.com

Prenumerera och dela