Powered by Jasper Roberts - Blog

CakeByMary.blogg.se

En blogg om bakning...

Ballerina-bullar med nougat

Publicerad 2015-09-29 01:31:00 i Bullar, Nougat,

Kanelbullen måste vara den mest omtyckta bullen vi har, så det är ju inte konstigt att den har fått en egen dag. På söndag är det återigen Kanelbullens Dag, och i år blir det 16:e gången vi firar denna underbart goda bulle. 
Tror i stort sett alla har barndomsminnen till kanelbullar - bakstunder med mamma, doften av nybakade bullar, mysiga fikastunder med bullar och saft, och skulle man ut på någon skolutflykt så var ju bullar nästan ett måste. Är det nån mer än jag som brukade äta kanterna först för att äta det goda i mitten sist?
Har du bakat alldeles för mycket kanelbullar sista tiden och vill ha lite variation på söndag så kan jag tipsa om dessa Ballerina-bullar. Saftiga bullar med en härlig nougatfyllning tillsammans med Ballerina bitar.



Deg
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
50 g jäst
1 tsk salt
0,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk stött kardemumma
ca 13 dl vetemjöl special
150 g rumsvarmt smör

Fyllning
200 g rumsvarmt smör
300 g nougat
1 dl florsocker
2 pkt Ballerina Original

Topping
1 ägg
Ballerina-smul

Värm mjölk och grädde till 37 grader. Lös upp jästen i lite av mjölkblandningen, och häll sedan i resten. Tillsätt salt, socker, sirap, kardemumma och mjöl. Blanda väl, helst med en köksmaskin. Tillsätt smöret i kuber och låt maskin bearbeta degen i ca 10 min. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. 
Förbered fyllning genom att blanda smör, nougat och florsocker. Lyft bort det övre kexet (den ljusa utan fyllning) på ca hälften av Ballerina-kexen och lägg de åt sidan. Hacka de övriga kexen.
Ta upp degen ur bunken och knåda den i några minuter. Dela degen i 2 delar och kavla ut en del till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och strö över hälften av Ballerinabitarna. Rulla ihop och skär degen i bitar.  Lägg bullarna i formar på en plåt. Gör likadant med resterande deg och fyllning. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. 
Hacka de undanlagda ljusa kexen. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på kexsmulet. Grädda bullarna i 225 grader i ca 8-10 minuter.




No-bake Center Cheesecake

Publicerad 2015-09-27 19:53:00 i Cheesecake, Choklad, Dulce de leche, Karamelliserad mjölk, Kola, No-bake,

Har lite dåligt samvete...har knappt varit ute något idag. Det känns som att det kan ha varit sista helgen när det är soligt och skönt innan det riktiga höstvädret slår till, men för min del så blev det bakning istället. Det blev det ena bakverket efter det andra, så det slutade med att jag stod i köket hela dagen. Enda gången jag var ute var när jag skulle köpa lite ingredienser som jag saknade hemma.
Detta är ett av helgens bakverk, ett no-bake recept med dulce de leche och Center choklad. Älskar de här no-bake recepten, de är så smidiga att göra och cheesecaken blir så krämig. Vill man så kan man byta ut mascarpone mot philadelphiaost.


Botten
150 g Digestivekex
150 g Brago kex
125 g smält smör

Fyllning
250 g Mascarpone
250 g Philadelphiaost
1 tsk vaniljextrakt
100 g florsocker
150 g karamelliserad mjölk, Dulce de leche
3 dl vispgrädde
160 g Center choklad (2 rullar)

Garnering
Karamelliserad mjölk/Dulce de leche
Center choklad
Vispad grädde

Mixa kexen i en matberedare till fina smulor. Blanda med det smälta smöret och tryck ut i en springform, 24 cm i diameter. Ställ in i kylen medan du gör fyllningen.
Vispa ihop philadelphia, mascarpone, vaniljextrakt, florsocker och karamelliserad mjölk med en elvisp till en slät smet. Häll i vispgrädden och vispa tills smeten blir riktigt fast. Viktigt att den blir så pass tjock att den håller formen. Grovhacka Centerbitarna och vänd ner i fyllningen. 
Bred ut fyllningen över botten och ställ i kylen i 5-6 timmar, gärna över natten.
Dekorera cheesecaken med vispad grädde och Center, ringla över med karamelliserad mjölk.




Fredagsmyskaka (Kladdkaka med ostbågar)

Publicerad 2015-09-25 19:40:00 i Choklad, Kladdkaka,


Bästa fredagsmyset blir det med denna härliga kladdkaka som toppas med chokladöverdragna ostbågar. Jag valde OLW's Super Cheez Doodles men det går bra med deras vanlig Cheez Doodles också. 

Kladdkaka
120 g smör
60 g mörk choklad
60 g ljus choklad
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl mjöl
2 msk kakao
1 krm salt

Topping
400 g mjölkchoklad
ca 1/2 påse OLW Cheez Doodles

Smält smöret i en stor kastrull, ta av från plattan och smält ner chokladen. Rör i socker, vaniljsocker och äggen. Sikta i mjöl, salt och kakao och rör till en jämn smet. Grädda i en bakplåtspapperklädd form, 24 cm i diameter, i 175 grader i mitten av ugnen i ca 20 min. Låt kallna.
Smält mjölkchokladen och blanda i ostbågarna, och häll toppingen över den kalla kakan. Ställ i kylen en stund så att chokladen stelnar. 



Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

 
mytasteswe.com

Prenumerera och dela