Powered by Jasper Roberts - Blog

CakeByMary.blogg.se

En blogg om bakning...

Sjöbobröd

Publicerad 2016-07-31 16:24:00 i Brunch, Bröd,

För många år sedan när jag bodde i Jönköping så öppnade det upp en delikatessbutik som också hade lunchservering. Tillsammans med lunchen så ingick det en brödbit och det brödet var helt klart ett av de godaste jag har ätit. Det var ett mörkt bröd men det smakade lite som sockerkaka! Ibland tror jag att jag gick dit enbart för brödets skull...
Av en slump fick jag tag på ett recept som påminner lite om deras bröd. Det är ett filmjölksbröd utan jäst, så den går väldigt snabbt att röra ihop även om den ska vara inne i ugnen en bra stund. Receptet ger två limpor, och vill man bara ha en limpa så kan man halvera receptet, men med tanke på hur god den är så är det lika bra att göra två! Vill man få råg- och vetekrossen lite mjuka kan de stå över natten blandat med filmjölken.

2 dl vetekross
2 dl rågkross
6 dl rågmjöl (grovmalet)
1 l vetemjöl
2 tsk salt
1 msk bikarbonat
1-1 1/2 l filmjölk
1 dl mörk sirap
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda väl.
Blanda ner filen och sirapen. Blanda noga. Degen ska vara relativt lös. Fördelen degen i två smorda brödformar (1,5 l) och grädda mitt i ugnen i ca 75-90 min. Täck eventuellt brödet med aluminiumfolie mot slutet om det blir för mörkt. Kontrollera med en sticka att brödet är klart, stickan ska kännas torr.

Donut Ice Cream Sandwich

Publicerad 2016-07-28 11:43:00 i Donut, Glass,

Jag älskar glass och jag älskar donuts, så det kändes ju som att det bara inte kan bli fel att göra en glassandwich med donuts?! Välj din favoritdonut och fyll med din favoritglass, och om du vill så kan du toppa med någon god sås och strössel. 
Prova du också, det är så gott!


valfri donut (köpt eller hemmagjord)
valfri glass
ev topping, t.ex. Nutella, kolasås, strössel

Dela donuten på mitten och skopa på lite glass. 
Lägg på överdelen och toppa ev med valfri topping.


Tahinikakor med mandel

Publicerad 2016-07-27 21:27:00 i Kakor, Mandel,

Gjorde tahinikakor för ett tag sedan och tahini passar väldigt bra ihop med nötter, därför testade jag att göra kakorna med lite hackad mandel. Det blev en väldigt god smak på kakorna med mandeln och det går nog att experimentera ytterligare med smakerna och nästa gång ska jag testa en kryddigare variant.


115 g mjukt smör
2 1/4 dl tahini
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl brun farin
1 stort ägg
1/2 tsk vaniljextrakt
3 dl vetemjöl
3/4 tsk bikarbonat
75 g hackad mandel

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop smör, tahini, strösocker och brun farin till det är ljust och fluffigt. Tillsätt ägg och vaniljextrakt, vispa tills allt är väl blandat. Sikta ihop mjöl och bikarbonat i en annan skål och häll sedan i detta i tahiniblandningen. Tillsätt den hackade mandeln och arbeta ihop tills du har en fin deg. Rulla ut degen till små bollar och  lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck ut bollarna lite med fingrarna eller med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i ca12-15 min, eller tills de är gyllenbruna.

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

 
mytasteswe.com

Prenumerera och dela