Powered by Jasper Roberts - Blog

CakeByMary.blogg.se

En blogg om bakning...

Chokladsnittar

Publicerad 2016-03-30 21:00:00 i Choklad, Kakor,

Recept som man kan variera enkelt med olika smaker är perfekta tycker jag. Då kan man välja att göra en sats och dela i två delar och få två olika sorters kakor. Dessa chokladsnittar kan man enkelt göra om till Bountysnittar, se receptet här.


100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Halvera degen och forma till 2 rullar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och platta ut dem. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 min. Ta ut plåten och skär kakorna diagonalt. Låt svalna.

Passionsfruktsmoussetårta

Publicerad 2016-03-25 16:05:00 i Choklad, Frukt/Bär, Kladdkaka, Påsk, Tårta,

Passionsfrukt måste vara en av de godaste frukterna, det är i alla fall en av mina favoritsmaker när det gäller bakverk. Fräsch söt-syrlig tropisk smak som får en att för ett ögonblick tro att man är i Karibien. Den här underbara tårtan består av en kladdkakebotten, en krämig mousse med tropisk smak som toppas av en tropisk gelé. OBS! Notera att det ska vara koncentrerad juice i moussen och inte färdig juice, jag var lite snabb när jag läste receptet så jag tog färdig juice. Som tur är så funkade det också, men man får ju en tydligare smak om man har koncentrerad juice! Jag hittade passionsfruktsjuice så jag använde det istället för tropisk, då jag ville ha tydlig smak av passionsfrukt.
Receptet hittade jag på bloggen Perfekta prinsessan Pernilla.
Önskar er alla en GLAD PÅSK!
Kram


Botten 
110 g smör
2,25 dl strösocker
1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Mousse
6 gelatinblad
1 1/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
250 g mascarponeost
4 dl vispgrädde
1/2 dl tropisk juice, koncentrerad

Gelé
3 passionsfrukter
2 dl passionsfruktsjuice (eller tropisk juice)
3 gelatinblad

Sätt ugnen på 175 grader
Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen ett i sänder. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Tillsätt mjölblandningen i smeten. Bred ut i en smörad och bröad springform, ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt svalna

Blötlägg 6 gelatinblad i kallt vatten i fem min. Vispa grädden löst i en bunke. Vispa gulor, socker och vaniljsocker i en annan bunke. Vispa ner mascarponen i äggsmeten. Värm juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Vispa ner juicen i äggsmeten. Vänd till sist ner den vispade grädden. Häll moussen över den kalla botten. Skaka formen och försök jämna till ytan så gott det går. Låt stelna i kylen.

Blötlägg 3 gelatinblad i kallt vatten i fem min. Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Häll i resten av juicen och rör om. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om (ta ev. bort långa gula trådar). Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen (gelén kan hällas på redan efter 20-30 min). Låt tårtan stelna i kylen minst 4 timmar före servering.






Påsktårta - Chokladtårta med fågelbo

Publicerad 2016-03-24 20:51:00 i Choklad, Hallon, Påsk, Tårta, Tårtfyllning,

I veckan fick jag veta att det inte går att skriva kommentarer på min blogg utan att ha ett google-konto, vilket är jättekonstigt för i mina blogginställningar så har jag bockat i att alla ska kunna
skriva kommentarer utan att man ska behöva vara medlem eller ha ett konto nånstans.
Igår hade jag konstiga problem med excel. Har skapat en blankett som vi ska använda på jobbet och när jag skulle göra de sista justeringarna så blev det bara jättekonstigt.
Hur jag än försökte så fick jag inte till de där raderna jag behövde få med i blanketten.
Idag när jag skulle göra klart det sista på jobbet innan jag kunde packa ihop inför påskledigheten, så strulade naturligtvis systemet för mig. Jag hade via ett externt system skickat iväg massa information till kunder och jag hade 2 till som jag skulle skicka precis innan jag skulle stänga av datorn. Hur jag än försökte så gick det helt plötsligt inte att skicka nånting när jag trycker på skicka-knappen! Inget felmeddelande, inget som visade vad det var som var fel.
Testade att starta om programmet, men det hjälpte inte.
Idag har jag även haft problem med att logga in mig på min privata mail. Hade ett mail med massa länkar och info som jag behövde få tillgång till och fick felmeddelande hela tiden, aldrig hänt tidigare! "Ett fel uppstod och du kan inte logga in nu. Försök igen senare." är felmeddelandet. Ahhh...när senare?? Jag har testat att logga in senare men utan framgång.
Nu ska jag försöka få iväg detta blogginlägg innan det händer något konstigt här också, sedan ska jag stänga ner dator och andas 10 djupa andetag så jag inte slänger dator i väggen!
När jag behöver starta datorn nästa gång så hoppas jag på ett under och att allt bara funkar som det ska igen! Snälla, kan det inte det?! Är det något jag inte klarar av så är det tekniska problem med datorn, så frustrerande!! Sånt här ska ju bara funka, och det gör mig vansinnig när det inte gör det! Särskilt när det är så här konstig fel som man inte förstår varför de ens uppstår...
Får hoppas att den här tårtan kan liva upp mitt humör lite!
 
  
Chokladbottnar
 2 ägg
2,5 dl filmjölk
2,5 dl starkt bryggkaffe
1,25 dl neutral olja, t.ex. rasp- eller solrosolja
200 g mjöl
450 g socker
75 g kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
 
Hallonfyllning
 225 g frysta hallon
3,5 msk marsanpulver
3 dl vispgrädde
 
Mjölkchokladganache
150 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
35 g smör
 
Garnering
fågelbo i choklad
ev chokladgodisägg

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla 3 engångsformar, ca 20 cm i diameter. Vispa ägg, filmjölk, olja och kaffe. Lägg i alla torra ingredienser och vispa till en jämn smet. Fördela smeten i formarna och grädda i ca 30-35 min. Låt kallna innan du tar ut dem ur formarna.

Tina och koka ev. upp utländska bär och mosa ihop med marsanpulvret. Häll på den ovispade grädden och vispa ihop till en fast konsistens.

Hacka chokladen till ganachen och lägg den tillsammans med grädde i en kastrull. Värm tills chokladen har smält, rör då i smöret. Ställ i kylen för att stelna, gärna över natten. När ganachen stelnat vispa upp den med en elvisp så den blir fluffig och lätt.

Förbered garneringen
Lägg en av bottnarna på ett tårtfat och bred/spritsa på hälften av fyllningen. Lägg på ytterligare en botten och bred/spritsa på resterande fyllning. Lägg på den sista bottnen och täck tårtan med mjölkchokladganachen. Dekorera tårtan med fågelbo i choklad och ev. med några chokladgodisägg.

 

 

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

 
mytasteswe.com

Prenumerera och dela