Powered by Jasper Roberts - Blog

CakeByMary.blogg.se

En blogg om bakning...

Semmel-Petit choux

Publicerad 2017-02-26 19:09:06 i Bakelse, Kardemumma, Mandel,

Nu är det inte långt kvar till Fettisdagen. Jag älskar bullar, men ibland har man inte tiden till att göra bullar. Här är ett snabbare alternativ om man är sugen på semlor.  Till dessa bakelser har jag använt en petit-chouxsmet istället. Jag smaksatte smeten med stött kardemumma för att få smakerna så lik en semla som möjligt. De är väldigt luftiga och lätta, så det är lätt att fler än en slinker ner...
Om du inte fyller alla petit-chouxer går de utmärkt att frysa in, så är det bara att ta fram vid behov.
 
Petit-choux (ca 15 st)
3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
1/2 tsk stött kardemumma
 
Semmelfyllning
200 g mandel
200 g strösocker
2 msk mjölk
2 msk vaniljpulver
2 dl vaniljkräm
 
Garnering 
vispad grädde
florsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp vatten och smör. Häll i mjölet och rör ordentligt med en slev. Låt massan koka under kraftig omrörning tills den släpper kastrullens botten. Ta kastrullen från värmen och låt smeten svalna. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt en stund mellan varje ägg. Häll i kardemumman och blanda väl. Spritsa eller klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt, och grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Öppna inte ugnsluckan i början av gräddningstiden då petit-chouxerna är känsliga för drag och kan kollapsa. De måste vara färdiggräddade när de tas ut ur ugnen, annars finns det risk för att de sjunker ihop. Låt de kallna.
Gör semmelfyllningen genom att mixa mandel och socker i en matberedare. Häll sedan i mjölk och vaniljpulver. Rör sedan ihop mandelmassan med vaniljkräm.
Skär eller klipp ett lock, fyll bakelserna med semmelfyllningen. Vispa lite grädde och klicka/spritsa på fyllningen. Lägg på locket och strö över lite florsocker.
 
 
Tips på andra semmelrecept:
 
 
 
 

Semmelpavlova

Publicerad 2017-02-23 22:24:00 i Bakelse, Dessert, Glutenfritt, Kardemumma, Mandel, Maräng,

Semmeldagen närmar sig och nu för tiden dyker det upp alla möjliga varianter på semla. Gillar man pavlova som jag gör så kan jag verkligen rekommendera min Semmelpavlova! En krispig maräng som är seg i mitten och smaksatt med kardemumma, en hemmagjord mandelmassa till fyllningen och avslutningsvis lite flufffig grädde. 
Jag gjorde hemmagjord mandelmassa för första gången och insåg att min mixer inte var särskilt bra till det. Mandel blev inte riktigt finmald utan det blev lite småbitar kvar, men det gjorde inget tycker jag. Det var gott med lite crunch i fyllningen! Den är dessutom glutenfri!
 
Pavlova (ca 15 st)
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
1 tsk pressad citron
 
Semmelfyllning
200 g mandel
200 g strösocker
2 msk mjölk
2 msk vaniljpulver
2 dl vaniljkräm
 
Garnering
vispad grädde
rostad flagad mandel (kan uteslutas)
 
Sätt ugnen på 110 grader. 
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa i sockret, lite i taget, till ett hårt och blankt skum. Vispa i kardemumma, maizena, vaniljsocker och citronsaften i marängen. Spritsa eller klicka ut marängen på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i ca 90 min. Stäng sedan av ugnen och låt marängen stå kvar i ugnen och kallna. 
Mixa mandel och socker i en matberedare. Häll sedan i mjölk och vaniljpulver. Rör sedan ihop mandelmassan med vaniljkräm. Spritsa eller klicka ut mandelmassan på marängen, och garnera med vispad grädde och flagad mandel.
 

Rocky Road-kladdkaka

Publicerad 2017-02-20 23:46:00 i Choklad, Jordnöt, Kladdkaka, Kola,

I förra veckan pratade jag med mina små syskonbarn via Facetime och påminde dem om att jag skulle komma och hälsa på dem till helgen. De nämnde att de redan hade planerat vad vi skulle göra tillsammans när jag kom. Deras plan var att vi skulle baka tillsammans på fredagen för att sedan fika på kakan till Melodifestivalen på lördagen. Vid frågan vad de ville att vi skulle baka kom förslagen munkar och kladdkaka upp. Då kladdkaka är något lättare att baka med barn så fick det bli en kladdkaka! Har velat göra en Rocky Road-variant länge och det kändes perfekt att göra den med barnen. De kan turas om med att hälla i ingredienserna och röra om, och sedan kan de även vara med och dela på dumlen och strö på toppingen. Det var så roligt att höra hur nöjda de var med de raka, fina snitten på dumlen. Vi hade sedan en jättemysig Mello-kväll på lördagen och de älskade kladdkakan, så mycket att de ville göra den igen - ett gott betyg alltså! 
Kladdkaka
150 g smör
150 g choklad
3 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 1/2 krm salt
3 msk kakao
 
Topping
200 g choklad
1 påse Fazer Dumle (á 220 g)
minimarshmallows
salta jordnötter
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Smält smöret i en stor kastrull. Hacka chokladen och häll i kastrullen. Rör runt tills all choklad har smält. Blanda sedan i övriga ingredienser. Häll smeten i en smord form, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min.  Låt kakan svalna. 
Smält chokladen till toppingen och häll ca 2/3 över kakan. Dela dumlen i bitar och strö över kakan tillsammans med marshmallows och jordnötter. Ringla över resterande choklad.
 
 
Andra tips på vad kan baka med barn:
 
 
Prinsess-cupcakes (eller om man gör om dem till Kakmonster-/Monstercupcakes)
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

 
mytasteswe.com

Prenumerera och dela