Powered by Jasper Roberts - Blog

CakeByMary.blogg.se

En blogg om bakning...

Mojitosnittar

Publicerad 2017-06-29 07:00:00 i Kakor, Lime/Citron,

Ni som känner mig vet att mojito är en av mina favoritdrinkar! En riktigt bra blandad mojito är nog en av de godaste drycker man kan tänka sig. Kombinationen lime och mynta är helt fantastisk och jag skulle kunna ha det i allt! Här provade jag att ha det i klassiska kolasnittar/kolakakor och förvandlade dem till mojitosnittar - det blev verkligen fantastiskt även i kakor. Prova du också!
Kakor
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
skal från 1 lime
8-10 blad mynta, finhackad
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser i en skål till en smidig deg. Halvera degen och forma till 2 rullar. Lägg dem på bakplåtsklädd plåt och platta ut dem. Grädda i ca 12-15 minuter. Ta ut plåten och skär kakorna diagonalt. Låt svalna. 
 
 
Andra recept med mojito:
 
 
 
 
 
 
 
 

Mosaikblommor

Publicerad 2017-06-27 07:30:00 i Barnkalas, Godis, Kakor,

Har ni tänkt på hur härligt allt blommar nu? Jag ser det när jag är på väg till och från jobbet varje dag. Det växer alla möjliga typer att blommor, den ena finare än den andra och i alla möjliga färger och former! Det är så vackert! Jag skulle vilja plocka med massor av blommor och fylla hela lägenheten! Man blir ju lite lycklig av att ha vackra blommor runt sig. Men det finns ju andra typer av blommor man kan ha hos sig också...
Innan jul så provade jag att göra mosaikkakor och det slog mig att de även skulle passa fint som blommor. Tycker de blev så söta i olika färger, det blev verkligen en riktigt somrig kaka! Så söta att man inte vill äta upp dem...
Mördeg
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g kallt smör
1 äggula
 
Fyllning
Krossade hårda karameller i olika färger
 
Kör mjöl, socker och smör i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Ställ i kylen i minst 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen på mjölat bord. Stansa ut kakor i önskad form och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ta ett mindre mått och stansa ut ett "fönster" i varje kaka. Krossa de hårda karamellerna med t.ex. en mortel. Grädda kakorna i ugnen i ca 5 min, ta ut kakorna och fyll fönstret med krossade karameller. Ställ in i ugnen igen och grädda ytterligare några minuter tills kakorna är gyllenbruna och karamellerna har smält och fyllt ut hela fönstret. Se noga till att kakorna eller karamellen inte bränns. Låt kakorna ligga kvar på plåten tills karamellen har stelnat.
 

Blåbärsbullar

Publicerad 2017-06-25 09:29:48 i Blåbär, Bullar, Kanel,

Härliga och somriga bullar får man med blåbär i fyllningen! Gott att ta med på utflykten eller att bara fika på hemma i trädgården. Bullarna går utmärkt att frysa in. Det bästa är frysa in blåbärsbullarna så snabbt som möjligt, så är de färska när de tinas upp. 
Deg
5 dl mjölk
50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
1 dl vit sirap
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
ca 1,4 l vetemjöl
 
Fyllning
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk kanel
4 dl blåbär
3-4 msk potatismjöl
 
Till pensling
1 ägg
pärlsocker
ev. mandelspån
 
Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en skål. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt smöret i bitar, sirap, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet, men spar 1/2 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 5 min med maskin eller 10 min för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 30 min. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en ca 5 mm tjock rektangulär. Rör ihop smör, socker och kanel till fyllningen och bred hälften över den utkavlade degen. Blanda blåbär med potatismjöl och strö ut hälften över smörblandningen. Rulla ihop till en rulle. Skär rullen i 3-4 cm tjocka skivor och lägg dem i pappersformar eller på plåt med bakplåtspapper. Gör samma sak med den andra delen deg. Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Värm ugnen till 250 grader. Pensla och strö på pärlsocker och ev. mandelspån. Grädda bullarna mitt i ugnen i 5-10 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. 
 

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com


Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

 
mytasteswe.com

Prenumerera och dela