Powered by Jasper Roberts - Blog

CakeByMary.blogg.se

En blogg om bakning...

Chokladbollstårta

Publicerad 2017-05-24 20:50:00 i Barnkalas, Choklad, Glutenfritt, Havre, Kokos, No-bake, Tårta,

Som jag nämnde i mitt förra inlägg så hade vi kalas för min brorsdotter i helgen, och jag kunde inte låta bli att göra denna härliga tårta! Jag har länge väntat på ett bra tillfälle att få göra en chokladbollstårta, och efter en lång väntan fick jag nu chansen. Jag nämnde inget om den för min brorsdotter utan det fick bli en överraskning på hennes kalas. Den blev förstås väldigt populär, både bland små och stora, och det är väl inte så konstigt när den enbart består av chokladbollssmet och dekorerad med massa chokladbitar! Tycker den passar perfekt till barnkalasen och är ju otroligt smidigt att göra då den inte behöver gräddas. Vill du så kan du skippa chokladganachen, men jag tycker det ser lite läckert ut när den rinner ner från kanten. Dekorera den sedan med dina favoritchokladbitar (går även bra att dekorera med jordgubbar eller andra bär)! Tänk på att den blir väldigt hård när den står i kylen, så ta fram den i god tid innan den ska serveras så den hinner mjukna lite.
Chokladbollssmet
400 g rumsvarmt smör
4 dl strösocker
12 dl havregryn
2 msk vaniljsocker
2 msk kakao
6 msk O'boy
8 msk kallt starkt kaffe
kokosflingor
 
Chokladganache
50 g mjölkchoklad
1/4 dl vispgrädde
1/2 tsk snabbkaffepulver, t.ex. Nescafé
10 g smör
 
Garnering
kokosflingor
chokladbollar
chokladbitar, t.ex. Twix, Kinder, Polly, Center och Kexchoklad minirutor
 
Blanda alla ingredienser till chokladbollssmeten utom kaffet i en bunke. Tillsätt kaffet och blanda ihop smeten. Är den lite för mjuk så kan den ställas in i kylen en stund så hårdnar den lite. Rulla 8 bollar och rulla dem i kokos. Tryck ut resterande smet i en plastfolieklädd form, ca 20 cm i diameter. Ställ i kylen så att den hårdnar. 
Bryt chokladen i bitar. Koka upp grädde och lös upp kaffepulvret i grädden. Tillsätt chokladen och rör om tills den har smält. Häll till sist i smöret och blanda om tills det har smält. Låt svalna något. 
Ta fram chokladbollstårtan och rulla kanten i kokos. Häll på chokladganachen och strö över lite kokos. Dekorera med de 8 chokladbollarna och chokladbitar. Låt stå framme en stund innan servering så den mjuknar till något. 
 
 

Kommentarer

Postat av: Mirre

Publicerad 2017-05-25 17:45:37

Oj vilken chockladbomb, gott gott

Svar: Hehe...ja, den riktigt god! :)
Cake by Mary

Postat av: Rebecha

Publicerad 2017-06-14 08:54:00

Choklad tokiga måste ju älska detta :)

Svar: JA! :) Barnen älskade den, men även de vuxna!
Cake by Mary

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Cake by Mary

Välkommen till min blogg! Maria heter jag och bor i Stockholm. Jag tycker det är otroligt roligt med både matlagning och bakning, och här på bloggen kommer ni att få ta del av min bakvärld. Följ mig när jag bakar alla typer av bakverk, hämtar inspiration till min bakning och delar med mig av recept och tips. Ett och annat matlagningsinlägg kanske också kommer med... :) Enjoy! Vill du kontakta mig så nås jag på: cakebymary8@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

 
mytasteswe.com

Prenumerera och dela